Søk

Test av ultrasonisk detektor er en suksess

En fredag kveld i slutten av mai ble den mest kritiske modulen i Aarbakke Innovation sitt P&A intervensjonsverktøy testet – en ultrasonisk detektor som skal finne kontrollinjen i en brønn. Resultatet var utelukkende positivt.

Jonathan Eugen Olsen og Rune Fjetland under testen på Ullrigg Test Centre. Foto: Aarbakke Innovation

Testen ble utført i en 330 meters dyp brønn på Ullrigg Test Centre i Stavanger, i regi av TotalEnergies og Aker BP. Flere av de som hadde jobbet med dette prosjektet i Aarbakke Innovation var der for å følge med.


– Vi er 8-10 ansatte som bruker mye tid på dette intervensjonsverktøyet, så vi var spente. Etter syv år med utvikling er det blitt en lidenskap, men vi lengter etter å få det på plass. Det å få testet den mest kritiske delen, den ultrasoniske detektoren, og at den fungerte var vanvittig kjekt. Testen ga oss klare og entydige svar på at «yes» vi fant linjen. Vi hadde i forkant gjort 90-100 blindtester her i Høghuset på Bryne, men det var først på Ullrigg at den ultimate testen ble gjennomført. Ingen kunne se noe siden det var i en dyp brønn. Da signalene kom, gikk pulsen min fortere. I bunn av brønnen ble det aktivert et anker slik at verktøyet stod stødig når det skannet. Detektoren fant kontrollinjen. TotalEnergies sa at vi fikk ta et skann til. Da løsnet vi ankeret og trakk det opp seks meter, satte det ned igjen og startet skanning på nytt. Detektoren fant linjen på akkurat samme plass. Det var en virkelig achievement, sier Reid Skjærpe, daglig leder i Aarbakke Innovation.


Medlemsbedriften Aarbakke Innovation er en fremoverlent teknologiutvikler innenfor energisektoren. Selskapet har 23 ansatte, med bakgrunn innen blant annet mekanikk, elektronikk, mekatronikk, kybernetikk og hydraulikk. Aarbakke Innovation har holdt til i Høghuset på Bryne siden 2013.


Les også: Nå gires det opp hos Aarbakke Innovation


Et brønnintervensjonsverktøy som gir både kostands- og miljøgevinst


Den største kostnaden innen plugging og forlating (P&A) av brønner er leie og mobilisering av rigg for å dra det tunge produksjonsrøret ut av brønnen.

Reid Skjærpe, daglig leder i Aarbakke Innovation.

– For over 7 år siden stilte vi spørsmålet, kan produksjonsrøret bare stå igjen i brønnen slik at man kan sementere utenpå og inni det? Svaret på det er ja hvis man hadde klart å få vekk kontrollinjen. En kontrollinje er enten en distribusjonskanal for kjemikalier eller en elektrisk ledning for en trykkmåler. Den er hul og vil ligge der og puste, og kan derfor utgjøre et potensielt lekkasjepunkt. I en brønn kan det være flere kontrollinjer. Det var oppstarten for brønnintervensjonsverktøyet vi har designet og utviklet. MTR-verktøyet fjerner en seksjon av kontrollinjen slik at produksjonsrøret kan stå igjen ved sementering, og eliminerer behovet for en kostbar rigg. Miljøgevinsten er også betydelig siden man unngår bruk av rigg og transport av produksjonsrør til land. Drømmen for denne teknologien er å sette en ny standard for P&A, forklarer Skjærpe.


MTR-verktøyet er satt sammen av mange viktige og egenutviklede verktøymoduler; ultrasonisk detektor, fresemodul, kuttemodul og gripearmsmodul. Løsningen er også patentert.


– Intervensjonsverktøyet lokaliserer kontrollinjen ved hjelp av den ultrasoniske detektoren. Deretter skytes det et lite hull i produksjonsrøret og linjen kuttes. MTR-verktøyet trekkes opp cirka 11 meter og detektoren lokaliserer kontrollinjen igjen, som stort sett ligger på samme plass. Så freses et vindu i produksjonsrøret, og gripekloen tar tak i linjen og trekker hele seksjonen inn gjennom produksjonsrøret og opp til overflaten. Da er det klart til å sementere. Det er ikke rett frem. Derfor var resultat av test i mai en milepæl, sier en fornøyd Skjærpe.


Film som viser hvordan intervensjonsverktøyet fungerer

Offshore pilotering


– Det gjenstår å få sluttmontert de siste delene. Verktøyet er nå 17-18 meter langt, fullstappet med mekanikk og elektronikk. Og så skal vi få kjørt en såkalt yard test, som vi håper å begynne på over ferien. Vi er også klar for offshore pilotering i løpet av første kvartal 2022. Det er blitt litt forsinkelser i bl.a. motorleveranser på grunn av Covid. Da er det litt opp til våre partnere hva de har av brønner tilgjengelig. Vi har veldig gode partnere. Det er utrolig viktig å ha med operatørselskapene, sier han.


«Nedihulls maskineringssenter»


MTR-verktøyet kan også bli brukt til utallige andre applikasjoner og oppgaver utover P&A.


– Vi kan egentlig si at det er et «nedihulls maskineringssenter». Det er utrolig mye du kan gjøre med dette verktøyet i en brønn. For eksempel, du kan ha behov for å lokalisere og kutte kontrollinje i forbindelse med slot recovery, eller du kan ha behov for å sette inn ventiler, altså frese ut hull i produksjonsrør for å lage et sete til en ventil, tilrettelegge for nye sandfilter og mye mer. Verktøyet er i realiteten en «enabler» - som en «swiss army knife» - for et mangfold av applikasjoner nedihulls. Verktøymodulene kan stables og programmeres til å gjøre både samtidige og sekvensielle operasjoner. Tenk hvilke muligheter dette kan bringe! Dette innså Aker BP tidlig. Nå er også Neptune Energy og TotalEnergies kommet med på laget, sier Skjærpe.


– Et behov for teknologiutvikling

Aarbakke Innovation jobber ikke kun med egen teknologi, men samarbeider også med gründere. Selskapet tar et eierskap i teknologien i bytte mot tid og innsats, som er litt av drivkraften. Skjærpe forklarer at selskapet har en stor gjennomføringsevne.

– Vi får ting gjort, og vi får det ferdig. Gründere kan ha en kjempegod idé, men kan bli stående litt alene. Der er vi en god partner. Vi lanserer egne idéer eller samarbeider med gründere, i begge tilfeller i nært samarbeid med sluttkunden. Da har vi kommittering i forhold til finansiering og pilotering, og vet at det er et behov for teknologien. Og ikke minst er det viktig å ha med virkemiddelapparatet. Forskningsrådet og Innovasjon Norge er to gode medspillere. Med dette på plass er det et godt fundament for å arbeide videre med idé. Vi har en filosofi at det fortsatt er stor trang og et behov for teknologiutvikling. Den har vi hatt med oss siden dag en.

Innovasjonsprosjektet Micro-Tube Remover Tool (MTR)

Partnere: Aker BP, Neptune Energy og TotalEnergies

Tildelinger fra virkemiddelapparat:

  • 5,5 millioner Demo2000/Forskningsrådet (2020)

  • 2,5 millioner fra Innovasjon Norge (2019)

  • 8,9 millioner fra PETROMAKS2/Forskningsrådet (2015)

379 visninger0 kommentarer