Søk

Spansk satsing på småskala vindkraft helt uten turbinblader

Småskala lokalprodusert vindkraft er det spanske Vortex Bladeless har fått EU-midler for å utvikle med sin bladløse generator som utnytter vibrasjon og svingninger.

Vortex Bladeless sin prototype Tacoma er 2,75 meter høy og genererer 100W. Her er den på et av testområdene i Spania. (Foto: Vortex Bladeless)

De bladløse turbinene fra det spanske start-up firmaet Vortex Bladeless skal kunne stå alene og er selvgående, de trenger lite vedlikehold, drives uten gear og olje, de skader ikke fugler, er stillegående og har lav vekt.


Støtte fra H2020

Vortex Bladeless er ett av prosjektene som har fått pengestøtte gjennom EUs forsknings- og innovasjonsprogram H2020. Prosjektets mål var å utvikle en prototype på opptil 2,75 meter som har nominell kraft på rundt 100W.


Selskapets forretningsidé er at økende etterspørsel etter rimelig og ren energi over hele verden vil gi et marked for små vindturbiner. Mens andre utvikler stadig kraftigere multi megawatt-turbiner og bygger ut store vindparker til industrielt bruk, satser Vortex Bladeless på et helt annet segment i kraftmarkedet.


I følge selskapets egen hjemmeside er estimert lanseringsdato i Europa satt til slutten av 2020.


Voksende markedssegment

Skaperne bak konseptet har som mål å lage vindkraftgeneratorer som har lavere kostnad, karbon-fotavtrykk og materialbruk enn ordinære vindturbiner. I tillegg er Vortex-generatorene mindre plasskrevende enn turbiner med blader.


Markedet for små vindturbiner har økt raskt, med en vekst på 10-18 prosent i løpet av de to siste årene. Årsakene er blant annet økt miljøbevissthet i befolkningen, finansielle insentiver og lavere priser på teknologi sammenlignet med tidligere.


Virvelhelling

Turbinene utnytter et fenomen kalt Vortex Shedding, som på norsk oversettes til virvelhelling, og genererer kraft gjennom virvelinduserte tverrsvingninger. En bevegelig sylinder er montert vertikalt, og når denne beveger seg i vinden omdannes vibrasjonene og virvelbevegelsene til elektrisk kraft i en generator.


Les mer detaljert om hvordan teknologien virker her. Videoen under viser testing av Vortex Bladeless i en vindtunnel.1 290 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle