Søk

Spår storstilt satsing på batteriutvikling i Europa

Oppdatert: 21. aug. 2019


Det forventes en storsatsing på batteriutvikling og batteriproduksjon i Europa i årene fremover. I Sverige satser Northvolt stort og vil ansette 500 personer i løpet av det neste året. (Illustrasjon: iStock/Iulia Kanivets)

I årene fra 2019 til 2050 spår analytikerne i Bloomberg New Energy Outlook at det vil bli investert 13,3 billioner USD i ny kraftproduksjon. Batterier for lagring av energi er en viktig del av investeringene.


77 prosent av investeringene vil gå til fornybar-sektoren. 843 milliarder kroner er forventet å gå til utvikling av batterier.


I følge nettstdet nyteknik.se, som har fordypet seg i rapporten fra Bloomberg New Energy Finance, kommer Europa til å levere 198 GWh, mot 130 GWh for Nord Amerika, i år 2023. Europa vil med det gå forbi USA som batteriprodusent i løpet av de neste fire-fem årene.


I april advarte en rapport fra EU-kommisjonen om at en stor avhengighet av importerte batterier risikerer å hemme den europeiske bilindustriens konkurransekraft. I fjor var den europeiske batteriproduksjonen bare tre prosent av verdensproduksjonen.


I følge sjef for energilagring hos Bloomberg New Energy Finance, Logan Goldie-Scot, er Europa med statlig støtte nå i ferd med å investere store mengder kapital i en satsing på batteriutvikling.


I Europa er det først og fremst Tyskland og Frankrike som, gjennom initiativet European Battery Alliance, har drevet frem det europeiske fremstøtet.


Artikkelen fra nyteknik.se kan du lese her på norsk i tu.no.


Svensk storsatsing

Den svenske battericelleprodusenten Northvolt er nå i gang med å planlegge og bygge en stor fabrikk i Skellefteå. Fabrikken skal etter første utbyggingstrinn ha et årlig produksjonsvolum som tilsvarer en batterikapasitet på 16 GWh. Den første etappen av utbyggingen, som allerede skal være finansiert, er kostnadsberegnet til 16 milliarder svenske kroner. Storskala produksjon skal starte i 2021, skriver nyteknik.se.


Fullt utbygd vil anlegget ha 32 GWh i årlig batterikapasitet, og da vil det være behov for 2500 ansatte. Fabrikken i Skellefteå skal produsere celler til lithium-ionbatterier. Cellene skal deretter enten selges direkte til kunder eller transporteres til Northvolts og South Bay Solutions fabrikk i Polen for montering i moduler.

20 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle