Søk

Skal forsyne omlag 4,5 millioner britiske hjem med ren kraft

Equinor og selskapets britiske partner SSE har fått kontrakt på å utvikle tre store havvindprosjekt i den britiske sektoren av Nordsjøen. Dogger Bank blir verdens største av sitt slag.


Equinor er sammen med britiske SSE tildelt en stor kontrakt for utbygging av vindkraft på Dogger Bank. (Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor)

Britiske myndigheter annonserte i dag, 20. september, at Equinor og SSE får bygge ut vindparken på Dogger Bank. Den består av tre områder, Creyke Beck A, Creyke Beck B and Teesside A, og når den står ferdig ha en total kapasitet på 3,6 GW.Pål Eitrheim er komnserndirektør for New Energy Solutions i Equinor. (Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor)

Pål Eitrheim, konserndirektør for New Energy Solutions i Equinor uttaler på selskapets nettsider at Dogger Bank sammen med selskapets leveransekontrakt for kraft fra Empire Wind utenfor New York, nå posisjonerer Equinor som en markant aktør innen havvind. Prosjektenes størrelse vil gi økonomiske fordeler og synergieffekter, slik at Equinor blir en enda sterkere globalt i konkurransen innen offshore vindmarkedet.


Eitrheim forventer at økt volum på vindsatsingen og teknologisk innovasjon vil bidra til kostnadsreduksjoner innen offshore vind i årene som kommer.


Kapitalinvesteringene tilknyttet prosjektet er beregnet til å utgjøre omlag 9 milliarder GBP mellom 2020 og 2026. Det planlegges endelige investeringsbeslutninger for det første prosjektet i løpet av 2020, og kraftproduksjonen skal etter planen starte i 2023.


Det er beregnet at Dogger Bank vil kunne forsyne omlag 4,5 millioner britiske husstander med elektrisitet. Til sammen vil de tre prosjektene på Dogger Bank kunne dekke cirka 5 prosent av Storbrittanias elektriske kraftproduksjon.


Vindturbinene er forventet å være i størrelsesorden 10 MW eller mer. Dybden på Dogger Bank er ikke mer enn mellom 20 og 35 meter, så vindparken kan baseres på bunnfast teknologi.


Kartet viser Dogger Bank med de tre ulike delprosjektene Creyke Beck A, Creyke Beck B og Teesside A. (Illustrasjon: Equinor)

26 visninger0 kommentarer