Søk

Regjeringen lanserer storstilt satsning på havvind

11.05.2022: I dag lanserte regjeringen en storstilt satsing på havvind: Ambisjonene økes til 30 000 MW og 1 500 turbiner innen 2040. - Regjeringens forslag viser til en positiv utvikling mot større aktivitet rundt havvindsatsingen, og norsk sokkel som en viktig energiprodusent, sier Egil Aanestad, daglig leder i energiklyngen Norwegian Energy Solutions.Statsminister Jonas Gahr Støre omtalte satsingen som en milepæl i norsk industri- og energihistorie i dagens pressemelding:


Ambisjonen innebærer at man går fra de to havvindmøllene som er i drift i dag, til omlag 1500 havvindmøller i løpet av de neste 20 årene. Ved å tildele områder for 30 000 MW havvindproduksjon i Norge, er det snakk om nesten like mye kraft som produseres i dag.


Videre står det i pressemeldingen at regjeringen vil legge til rette for bruk av ulike nettløsninger, og at det vil bli vurdert kabler med toveis kraftflyt, radialer til Europa og radialer til Norge for hver utlysning. Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Olje- og energidepartementet (OED) som vil utrede konsekvenser av alternativene.


Regjeringen legger opp til en trinnvis tildeling av areal. Målet er å åpne et samlet areal på om lag 5-6 ganger Sørlige Nordsjø II, eller ca. 1 prosent av norske havområder.


Atle Blomgren, prosjektleder i ImpactWind Sørvest som jobber med å effektivisere konsesjonsprosessen rundt utbygging av havvind synes dette er gode nyheter:


Dette er svært positivt både for den gryende havvindnæringen, ny kraftkrevende virksomhet og elektrifiseringen av petroleumsproduksjonen. Videre er det svært positivt at regjeringen vil se på muligheter for å effektivisere konsesjonsprosessen ved å vurdere konsesjon og detaljplan samtidig.


Det prosjektlederen ikke syns er fullt så positivt, er at regjeringen sier det skal brukes tid på å utrede en mulig grunnrenteskatt på havvind:


Selv om havvind vil bli lønnsomt, er det vanskelig å se for seg at det noen gang skal bli så ekstremt lønnsomt at det blir grunnlag for grunnrenteskatt, mener Atle Blomgren.


43 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle