Søk

Nå venter de på pilotkunden

Oppdatert: 1. jul. 2019

Ingeniør Einar Sundal og Rosenberg Worley AS har utviklet et konsept for flytende vindkraft som skiller seg ut i mengden. Nå skal FlexiFloat-konstruksjonen ut i markedet.

Knut Høiland i Rosenberg Worley AS og ingeniør Einar Sundal er overbevist om at de har utviklet en god og konkurransedyktig løsning for flytende vindkraft.

– Hvis vi viser at dette konseptet holder og er sertifisert, da vil nok interessen øke markant, sier Knut Høiland i Rosenberg Worley AS.


Ingeniør Einar Sundal i Worley startet for fire år siden, da det var nedgangstider i oljebransjen, utviklingen av en flytende stålkonstruksjon for offshore vindkraft.

Aksjeselskapet Flexible Floating System AS ble etablert, og Sundal har samarbeidet med Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i konstruksjonsfasen.


– I 2015-2016 var havvind veldig «up and coming», og veldig mange så på muligheten for å utnytte eksisterende teknologi på et nytt område, forteller Sundal.


Hans oppfinnelse er en flytende rammekonstruksjon i stål med fleksible ledd som gjør det mulig å ha ni vinturbiner på én og samme flåte. FlexiFloat produseres som en enhet ved et verft og slepes ut til havområdet der den skal plasseres. Konstruksjonen har liten stålvekt, og det at flere turbiner festes på én konstruksjon gjør at FlexiFloat har fordeler både i innkjøp, fabriksjon og driftsfasen.– Hele stålkonstruksjonen veier 5700 tonn. Siden rammeverket er fleksibelt, spiller du på lag med bølger og naturkrefter, forklarer Sundal.


I hver kube i stålkonstruksjonen er det et flexijoint, et fleksibelt opplagringsledd i gummi. Når krefter forsøker å dra kuben ut av form, vil motkrefter dra den tilbake.


Samarbeidsavtale

I fjor inngikk Flexible Floating System AS og gründer Einar Sundal en formell samarbeidsavtale med Sundals arbeidsgiver, Rosenberg Worley AS.


– Det har skutt litt fart nå. I høst tok vi kontakt med DNV GL, og nå er målet å få verifisert gjennom flere tester at konstruksjonen tåler det vi har beregnet at den skal tåle over en langtidsperiode. Sertifisering vil gjøre konseptet enda mer attraktivt i markedet, sier Høiland.


Einar Sundal og Knut Høiland deltok på NES sin workshop om havvind mandag 25. juni. Der var FlexiFloat et av mange konsepter som ble presentert.


FlexiFloat har i første fase fått støtte fra Skattefunn, fra Innovasjon Norge og VRI Rogaland. I fase to ønsker Høiland og Sundal seg en pilotkunde for havvindkonseptet.


– Jeg har følelsen av at vi skiller oss litt ut fra mye av det som ellers presenteres av konsepter for flytende havvind. I tillegg gir FlexiFloat muligheter for å koble på både bølgeenergi og sol på strukturen, sier Knut Høiland og legger til:


– FlexiFloat-teknologien er ikke turbinavhengig, for idéen ligger i selve rammen.


FlexiFloat er en flytende konstruksjon i stål for havdybder fra 30 til 800 meter med en beregnet kapasitet på 33,3 MW. (Illustrasjon: Flexible Floating System AS)

101 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle