Søk

Flere vinger gir mer strøm og er billigere

Forskre fra Aarhus Universitet og Durham University har kommet til at en såkalt multirotor-vindmølle, med flere sett vinger på ett fundament, gir en rekke fordeler.

Vestas testet em multirotor-vindmølle på danske Risø fra 2016-2018. Målinger viste at produksjonen av elektrisitet ble forbedret når alle fire rotorer kjørte samtidig, sammenlignet med om de hadde kjørt som separate vindmøller. (Foto: Vestas)

Den danske nettsiden www.ing.dk og Teknisk Ukeblad har begge omtalt studien. Forskerne har modellert fluiddynamikken ved multirotor-vindmøller via høyoppløselige numeriske simuleringer.


I studien fant de at en vindmølle med flere sett vinger på ett fundament skaper mindre turbulens, er billigere å bygge og produserer mer strøm enn en vindmøle med én stor rotor.


Adjunkt ved Institut for Ingeniørvidenskap ved Aarhus Universitet, Mahdi Abkar, er ekspert i flowfysikk og turbulens. Han forklarer til www.ing.dk at de i studiet har funnet at hvirvler og strømninger i kjølvannet på turbinene gjenopprettes langt raskere ved multirotorturbiner. Det betyr at en annen mølle nedstrøms produserer mer energi og utsettes for mindre laster, fordi turbulensen er tilsvarende mindre.


I følge Abkar koster en vindmølle med fire rotorer cirka 15 prosent mindre å bygge enn en mølle med 1 rotor, selv om vingene i alt dekker samme areal. Konstruksjonen med fire rotorer er også lettere, og dermed også enklere å transportere, enn én stor konstruksjon.


Resultater fra Vestas forsøksmølle med fire rotorer, som ble testet ut i Danmark fra april 2016 til desember 2018, viste også at elproduksjonen ble forbedret med 1,5 prosent når alle rotorene kjører samtidig, fremfor hvis de hadde kjørt som separate vindmøller.


Forsker Mahdi Abkar ved Universitetet i Aarhus mener den optimale konstruksjonen er en vindmølle med fire rotorer, der rotorene er plassert lengst mulig fra hverandre. Det gir mindre nedstrøms turbulens og en hurtigere stabilisering av luftstrømmene bak møllene.


Forskernes resultater er beksrevet i denne vitenskaplige artikkelen i Physics of Fluid.

32 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle