Søk

Equinor skal bygge ut 816 MW vindpark utenfor New York

Oppdatert: 21. aug. 2019


Gleden var stor hos konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor, Pål Eitrheim, da selskapets Empire Wind i går ble annonsert som vinner av kontrakt for leveranse av vindkraft til staten New York. (Foto: Eskil Eriksen/Equinor)

For Equinor representerer kontrakten for Empire Wind en viktig milepæl i ambisjonene om å etablere et kjerneområde for offshore vind på østkysten av USA.


Det store havvind-prosjektet skal gi innbyggerne i New York grønn energi og bidra til statens ambisiøse mål for utbygging av fornybar energi.

Vindturbinene skal være på minst 10 MW og vil bli opptil 250 meter høye. Her sammenlignes høyden med Chrysler-bygningen på Manhattan. (Illustrasjon: Equinor)

Guvernør i staten New York, Andrew M. Cuomo, annonserte 18. juli at Equinors Empire Wind vant anbudet for leveranse av kraft gjennom utbygging av det over 300 kvadratkilometer store området utenfor Long Island. Området utenfor New York er dobbelt så stort som Equinors eksisterende havvindfelt Dudgeon i Storbritannia.


På området for Empire Wind, som ligger cirka 40 kilometer fra land, skal det settes opp mellom 60 og 80 vindturbiner på havbunnen. Turbinene er opp mot 250 meter høye, og hver av dem skal være på minst 10 MW.


Konserndirektør Pål Eitrheim for nye energiløsninger i Equinor sier til VG at de med denne utbyggingen vil levere fornybar energi til minst en halv million familier i New York. Dette blir det største havvindprosjektet under kontrakt i Equinors portefølje. I følge Eitrheim forventer Equinor å investere i størrelsesorden 25 milliarder kroner i prosjektet.


Mål om oppstart i 2024

– Det er to år siden vi skaffet oss arealet for vindkraftproduksjon. I går ble vi utvalgt som ett av to prosjekt som får inngå avtale med staten New York om leveranse av kraft, forteller pressetalsperson Eskil Eriksen i Equinor.

I det røde feltet, cirka 40 km fra kysten på Long Island, skal Equinor etablere en vindpark med mellom 60 og 80 turbiner. (Illustrasjon: Equinor)

Det er føderale myndigheter som tildeler områder for utbygging av havvind, mens kontrakter med statlige myndigheter for leveranse av kraft må på plass før områdene kan bygges ut.


– Nå starter vi miljøundersøkelser og andre forundersøkelser, og prosjektet må modnes og konsept avklares frem mot 2021, forteller Eriksen.


Byggestart er forventet i 2022, med oppstart av kraftproduksjon i 2024.


Lokale ringvirkninger

– Det er en forventning om at utbyggingen skal gi lokale ringvirkninger i New York, på lik linje med at en har slike forventninger i andre land, sier Eskil Eriksen.


Empire Wind er forventet å skape omlag 800 lokale jobber i konstruksjonsperioden og i operasjonsfasen. Inkludert i dette er produksjonen av turbinfundamentene som skal skje i New York. Equinor skal også investere 60 millioner USD i oppgradering av havner som vil bli sentrale i forhold til fremtidige havvindprosjekt og styrke New Yorks posisjon som et kraftsenter for havvind.


Turbinkonsept og turbinleverandør er ikke avklart. Hovedkontrakten for Empire Wind vil gå ut på internasjonalt åpent anbud når den tid kommer.


– Vi har jo en sterk marin klynge i Norge, og en ser at norske leverandører mer og mer begynner å posisjonere seg i forhold til havvind. Kompetansen innenfor offshore havvind har mye til felles med det vi gjør på norsk sokkel, sier Eriksen.

Dudgeon Offshore Wind Farm utenfor Norfolk i Storbritannia har en kapasitet på 402 MW. (Foto: Jan Arne Wold/Equinor)

56 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle