Søk

Equinor er på jakt etter de beste konseptene for flytende havvind

Equinor ser etter konsepter for havvind med potensiale for masseproduksjon. Investeringsbeslutningen for Hywind Tampen tas i høst, og nå er prosjektet i en kostreduksjonsfase.

Leif Delp orienterte om hvilke kriterier Equinor vurderer når de ser på ulike konsepter for havvind.

Leif Delp, som er ansvarlig for flytende vindteknologi i Equinor, var første innleggsholder på NES workshop om havvind tirsdag 26. juni. Det var ingen tvil om at mange var spent på å høre ham fortelle om selskapets videre vindsatsing og valg av konsepter for vind til havs.


Delp fortalte om planene for Hywind Tampen, med 11 turbiner som skal plasseres mellom Snorre og Gullfaks og forsyne dem med strøm. I høst skal det tas en investeringsbeslutning for Hywind Tampen, og akkurat nå er Equinor i en kostreduksjonsfase for prosjektet. Delp fortalte også om Equinors globale vindambisjoner og målet om å bli Co2-nøytrale i 2045.


– Flytende vind vil aldri komme like langt ned i kost som faste installasjoner per mW/h, men med flytende havvind kan du installere turbinene der hvor det blåser mest. Nå jobber vi med å finne ut hvilke konsepter som egner seg best, sa Delp.


Han fortalte at det per i dag er omtrent 30 ulike konsepter på markedet, mens en i fremtiden bør ha rundt 5 flyteløsninger å velge mellom.


– Konseptet bør ha masseproduksjons-potensiale. Litt som «Liberty»- skipene under andre verdenskrig, sa Delp og viste til at skipene var kosteffektive og ble laget i rekordfart.

Equinor er opptatt av teknologiutvikling som på ulike områder kan redusere kostnadene for fremtidige vindprosjekter.

– Vi kommer ikke til å stille krav om at det er laget demo eller pilot på de løsningene vi velger. Vi har så god kontroll på teknologien at vi ikke anser det som nødvendig. Men vi vil se på gjennomføringsmetode og produksjonskostnader. I tillegg er det mange steder det legges vekt på «local content», at deler av prosjektet skal legges til landet eller staten der turbinene skal plasseres, sa Delp.


Han oppfordret til et «holistisk syn» på kostnader i forhold til konsepter for havvind og pekte på at det ikke bare er et spørsmål om lav vekt på konstruksjonen. Hva slags fartøy som skal brukes for installasjon, kostnader i forhold til ankring og vedlikehold må også tas i betraktningen når ulike konsepter vurderes opp mot hverandre.


– Det er dere i leverandørindustrien som driver fram de gode løsningene, slo han fast.

62 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle