Søk

– En arena for sterke og gode konsertium

– NES er en viktig arena for oss, for andre klyngemedlemmer kan ha løsninger som vi i Equinor trenger, sa Torbjørg Klara Fossum da hun sammen med Oddvar Skjæveland fra Norce presenterte NES tekniske komité i DNB Arena tirsdag kveld.

Torbjørg Klara Fossum fra Equinor snakket blant annet om forventningene til klyngen og om Equinors ambisiøse planer om utslippsreduksjoner og karbonfangst.

Tirsdag 28. januar var NES styre og administrasjon, advisory board, teknisk komité og young professionals board invitert til DNB Arena. På agendaen for kvelden stod faglig påfyll fra vertskapet i DNB og NES, middag og mingling og en spennende hockeykamp mellom Oilers og Vålerenga.


Gry Berit Lundal fra DNB kunne fortelle at bankene nå går større lånekunder nøye etter i sømmene i forhold til ESG, miljømessige, sosiale og forretningsetiske forhold. Bærekraft står også på bankenes agenda, og DNB setter frem mot 2025 av 450 milliarder på finansiering av fornybar energi og infrastruktur, bidra med 130 milliarder til «grønn eiendom» og 70 milliarder til grønne obligasjoner. På privatmarkedet har banken allerede gunstigere lån til kunder som velger å bygge energieffektivt og «grønt».

Fokuset på bærekraft setter også sitt preg på DNB og andre banker. Gunn Berit Lundal fra DNB fortalte om bankens grønne finansiering.

Daglig leder i energiklyngen, Egil Aanestad orienterte om klyngens struktur. Teknisk komité, som skal ta beslutninger om hvilke prosjektidéer klyngen skal prioritere å arbeide videre med, ble konstituert i desember og hadde forrige uke sitt andre møte. Navnet «teknisk komité» foreløpig og skal erstattes med et annet, men komitéens mandat er nå klart definert og medlemmene er klare til å ta fatt på jobben.


Store forventninger til klyngen

Torbjørg Klara Fossum fra Equinor og Oddvar Skjæveland fra Norce innehar begge verv i teknisk komite. Skjæveland presenterte hvordan komitéen skal jobbe, fra klyngen holder en workshop der idéer blir unnfanget og til ferdig definert prosjektkonsortium og finansieringsplan er på plass.


– I Equinor har vi slagordet «Shaping the future of energy». Vi skaper, former og realiserer fremtidige verdikjeder innen CCS og hydrogen. Målet vårt er å redusere klimautslippene i Norge med 70 prosent innen 2040 og ned mot 0 innen 2050. Det er ambisiøst, så vi er helt avhengige av samarbeid med andre. NES er en viktig arena for oss, for her kan vi skape sterke og gode konsortium. Og andre klyngemedlemmer kan se løsninger som vi trenger, sa Torbjørg Klara Fossum.


Hun la ikke skjul på at Equinor har ganske høye forventninger til klyngen og gleder seg til å komme i gang med arbeidet for å få realisert industrielle prosjekter.En milepæl

Før middagen fikk også Egil Vigdel fra gründerbedriften Agri-E presenterte bedriftens historie og status i forhold til pilotanlegget der de ønsker å få verifisert teknologien sin i større skala enn de hittil har kunnet gjøre.


Tor Arnesen trakk fram teknisk komité som en viktig faktor for å få i gang flere industrielle prosjekter i klyngen.

– Teknisk komité er en kritisk suksessfaktor for oss. Vi må kommunisere at det er industrielle prosjekter klyngen holder på med, og det er en viktig milepæl å få teknisk komité til å fungere i 2020 slik at vi får flere prosjekter i gang, sa styreleder Tor Arnesen.

Han betegnet også det firmaet Agri-E gjør som «ordentlig magi», og la til at det må vi få mer av for at vi skal nå målene innen bærekraft.


Heia Oilers

Etter presentasjoner og middag var det duket for toppkampen Oilers-Vålerenga. Stemningen var god, og spenningen stor, og DNB hadde også sørget for tippekonkurranse om resultatet etter andre periode. UiS sin representant i advisory board, Troels Jacobsen, vant tippekonkurransen. Kampen endte med resultatet 4-2, en fin seier til hjemmelaget.

Et engasjert publikum i en velfylt DNB Arena foran kampen Oilers-Vålerenga.
92 visninger0 kommentarer