Søk

#Driva19 er i gang på UiS

Oppdatert: 1. jun. 2019


På UiS kunne deltakerne på den virtuelle konferansen se Siri Kalvig og Frances Eaton ønske både dem og deltakerne på Tou velkommen til Driva19.


UiS, Future Energy Hub, Nysnø Klimainvesteringer og Norwegian Energy Solution samarbeider om dagens virtuelle Driva-konferanse i dataverkstedet på UiS.


Omlag 20 tilhørere hadde møtt opp i dataverkstedet da førstemann på konferanseprogrammet, Václav Smil, tok ordet og trollbandt publikum med sine harde fakta om energieffektivitet og intensitet.


Kritisk og engasjert

– Hvorfor installere solcellepaneler i Norge? Det er jo et land der det er overskyet, spurte Václav Smil retorisk i sitt innledende innlegg om historiske energiskift og hva vi kan lære av dem.


Václav Smil engasjerte publikum med sitt kritiske blikk på mye av satsingen på fornybar energi.

Václav Smil har gjennom flere tiår forsket på de underliggende driverne bak klimaendringene og delte sin kunnskap med konferansedeltakerne.


Smil viste blant annet til tall som viser at en i USA ved å gå over fra kull til naturgass, har redusert karbonfotavstrykket mer enn de i Tyskland har gjort gjennom sin store satsing på fornybar energi.


Han rettet også et kritisk fokus på elektriske biler og arbeidet med å elektrifisere skipsfarten og eksemplifiserte gjennom tall og grafer. Satsingen på vindenergi fikk også det glatte lag av Smil, som hadde regnet seg fram til hvor mye fossilt brennstoff som må til for å produsere, sette opp og drive en vindturbin.


– Dette er menneskehetens fremtid, sa Václav Smil og viste bilder av storbyene fra Tokyo, Seoul og Sao Paulo. Med bildene illustrerte han tydelig at desentralisert energiproduksjon gjennom solceller eller vindmøller ikke er noe alternativ i storbyene.


– Jeg er absolutt for elektrifisering der det er mulig. Men vi må innse at det er begrensninger i hva det faktisk er hensiktsmessig å elektrifisere, sa Smil.


Konferanse og terrassefest

Innledningsvis fortalte Siri Kalvig at alle billettene til konferansen på Tou var utsolgt, men på den virtuelle konferansen i dataverkstedet på UiS var det fortsatt ledige seter tirsdag formiddag.


Nysnø direktestrømmer også konferansen #Driva19 på Facebook.


45 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle