Søk

Beyonder satser på sine egne forskere

I dag finnes det ikke mer enn cirka 150 personer i Norge med spisskompetanse på batterier. Beyonder er med på å utvikle norsk batterikompetanse gjennom ordningen Nærings PhD.

Frederik Huld (f.v.), Obinna Eleri og Yang Zhang er alle tre doktorgradsstipendiater i Beyonder. Sammen er de med på å utvikle fremtidens batteriteknologi. Alle bildene ble tatt før koronarestriksjonene trådte i kraft. (Foto: Kirsti K. Sømme)

Nærings PhD er en ordning i regi av Forskningsrådet, der en bedrift som ansetter en doktorgradsstudent får dekket inntil 50 prosent av Forskningsrådets sats for doktorgradsstipend. For 2020 er maksimalt årlig støttebeløp kr. 562 500 dersom doktorgraden fullføres i løpet av tre år. Hos Beyonder på Forus er det tre doktorgradsstudenter nå i gang med sin forskning, I tillegg har bedriften en prosjektansatt som tok sin mastergradsoppgave hos dem.


Danske Frederik Huld har sin utdanningsbakgrunn fra England og jobbet for et grafén-selskap da han for ett år siden kom til Stavanger for å begynne doktorgradsstudiene sine ved UiS.


Beyonders andre Nærings PhD-kandidat, Yang Zhang, har erfaring fra et stort lithium-ion batteriselskap i Kina, CATL. Han hadde jobbet der i halvannet år da han fikk tilbud om å komme til Norge og Beyonder for å starte doktorgradsstudier i bedriften.


– Det var Dr. Fenglieu Lou i Beyonder som hadde sett profilen min på LinkedIn. Han spurte om jeg kunne tenke meg å flytte til Norge og jobbe hos Beyonder. Jeg hadde aldri vært utenfor Kina før, men takket ja etter en uke, sier en smilende Yang Zhang. Han innrømmer at han aldri hadde tenkt på å flytte utenlands eller ta doktorgrad før henvendelsen fra Norge kom.


Den tredje PhD-studenten i bedriften er Obinna Eleri. Han var student ved UiS og skrev sin masteroppgave hos Beyonder. Nå har Obinna vært i bedriften i litt over ett år, og han kom nylig i gang med sine doktorgradsstudier mens bedriften venter på endelige godkjenninger fra forskningsrådet.


Tre innfallsvinkler

De tre PhD-kandidatene er alle engasjert i Beyonders forskning på en ny batteritype med bedre egenskaper, der egenprodusert aktivt karbon er en viktig komponent. Obinna, Frederik og Yang har hver sine fokusområder i forskningen.


– Jeg fokuserer på anoden og silisium-materialene, forteller Fredrik.

Yang arbeider med selve anoden, mens Obinna forsker på materialene på katoden og det superaktive karbonet.


Frederik (t.v.), Yang og Obinna har i sin forskning fokus på ulike deler av batteriteknologien.

– Vi jobber med å utvikle og optimalisere forholdene slik at vi kan produsere aktivt karbon i større skala, forklarer han.

De tre doktorgradsstudentene er alle tilknyttet Universitetet i Stavanger og får veiledning der og av Dr. Fenglieu Lou i bedriften der de jobber.

– Det er et positivt tegn at bedriften vokser, og det legger litt press på oss, sier Frederik Huld med et smil.

Beyonder har store ekspansjonsplaner og vil til høsten åpne Beyonder Battery Center i nye lokaler på 5000 kvadratmeter.

De første maskinene til Beyonders batterisenter, som skal åpne i høst, står nå som spennende pakker på lageret. Stipendiatene gleder seg til å ta dem i bruk.

– Det vil være en stor fordel å få etablert pilotproduksjon og et større laboratorium, sier Yang Zhang. De første spesialmaskinene som skal på plass i senteret er allerede bestilt og vi er i gang med å bestille inn flere maskiner.


De tre doktorgradsstipendiatene har i utgangspunktet tre år på seg til å fullføre studiene.


Øker kompetansenivået – Vi i Beyonder gjør nå en jobb i forhold til å øke kompetansen i Norge i forhold til batteriteknologi, men det trengs mer. Det må legges til rette med relevante utdanninger i Norge, mener gründer og CEO i Beyonder, Svein Kvernstuen. Han fikk øynene opp for Nærings PhD-ordningen på en presentasjon i regi av Forskningsrådet i 2018.


Svein Kvernstuen er gründer og CEO i Beyonder.

– Vi bestemte oss for at dette er et interessant opplegg. I og med at det er svært begrenset kompetanse på batteriteknologi i Norge, må vi gjerne la folk lære seg opp selv dersom vi skal få flinke folk, sier han.


Mindre fleksibelt – Nærings PhD er en interessant måte å rekruttere flinke folk på, og en måte der en knyter seg til akademia og gradsgivende organisasjon. I forhold til en vanlig ansettelse, er dette mindre fleksibelt, forteller Svein Kvernstuen.

I søknaden skal det nemlig spesifiseres hvilket arbeid og hvilke oppgaver studentene skal gjøre, og denne planen må arbeidsgiver og studenter forholde seg til.

– En NHO-rapport fra 2019 har slått fast at Norge har potensiale til å kunne etablere en batteriindustri med verdiskapning på 50 milliarder kroner i 2050. For at vi skal kunne få dette til, må vi ha tung forskning. Vi må utvikle vår egen teknologi og ha et utdanningssystem som bygger opp norsk batterikompetanse, sier han.

Rekrutteringsplaner Beyonder har videre ekspansjonsplaner i 2020. Målet er å ansette cirka 25 personer i år, de fleste skal være ingeniører og operatører. Prosjektingeniør Kingsley Azuatalam gleder seg til å få flere kolleger med på laget. Han er også rekruttert inn til bedriften fra UiS. – Jeg studerte petroleumsingeniør ved UiS med spesialisering innen naturgass-teknologi, da jeg i januar 2017 ble spurt om jeg kunne tenke meg å skrive mastergradsoppgaven min hos Beyonder. Jeg var først litt skeptisk, for jeg kom fra olje- og gass og hadde ikke spesifikk batterikompetanse. Professoren min forsikret meg imidlertid om at det ville gå fint dersom jeg virkelig ville lære og gi et nytt fagområde tid, forteller han.


Masteroppgaven fokuserte på fremstilling av aktivt karbon fra avispapir. – Vi fikk ganske gode resultater på forsøkene med å gjøre avispapir om til karbon som ble tilsatt kjemiske komponenter eller aktivert ved bruk av CO2 eller, sier Kingsley.


Han angrer ikke på at han byttet olje- og gass ut med batteriteknologi på slutten av masterstudiene sine. – Batterier og energilagring er fremtiden, og verden beveger seg stadig mot grønnere former av energi. Det er fint å vite at du er med på å utvikle noe for fremtiden, sier Kingsley fornøyd.

Prosjektingeniør Kingsley Azuatalam angrer ikke på at han hoppet fra studier med fokus på naturgass til å spesialisere seg på batteriteknologi. (Foto: Kirsti K. Sømme)


312 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle